Ajatusvirtaa Vanhalla viisaus visaisempi

Päsmäröivät naiset – entä miehet?

Suomalainen heteroparisuhdekulttuuri on rappeutunut: Suomalainen mies on joutunut hellan ja rakennekynsien väliin. Vallanhimoiset naiset pitävät vahvoissa kynsissään väheksymiään vallattomuuteen alistuneita miehiään. Vallan vaihto näkyy kuulemma etenkin kolme-nelikymppisten keskuudessa.

Vaikkei ilmiö kaikessa räikeydessään sentään koskettane ihan koko ikäluokkaa, havainnot kertovat ehkä jotain oleellista parisuhdeongelmien muutoksista. Eikä ihme, sillä parisuhteet ovat kuin imupaperia, ne imevät itseensä kaiken. Ympäristön mukaan ne hehkuvat onnen sinistä tai ilon punaista, tai imaisevat itseensä ikävän harmaan ja murheen mustan. Pariskunnat eivät voi eristäytyä kulttuurimme trendeiltä.

Tosiasiassa eivät vain naiset väheksy miehiään, myös miehet väheksyvät naisiaan. Koko umpiläpikaupallistunut kulttuurimme väheksyy kaikkia ihmisiä ja arvostaa esineitä. Niinpä ihmiset pyrkivät muuttumaan esineiksi. Ihminen hukkuu kaiken tämän hullun pintakauneuden, pintatäydellisyyden, kiiltokuvaselfiemaailman kaupallisiin syövereihin. Pitää mennä hyvin ja näyttää hyvältä. Ja sitten selfie, jotta näkyy kaikille.

Media on täynnä esineihmisten pintaelämää, josta otetaan mallia hinnalla millä hyvänsä. Nuoret ihmiset eivät pysty vastustamaan kiiltokuvamaailman salakavalia vaatimuksia. Vaikka arki on usein pelkkää toimeentulosta huolehtimista, työssä raatamista ja väsyneiden lasten kuskaamista, on jaksettava pitää kunnossa sekä oma että kodin ulkonäkö. Pumpattava pakaraa ja rintaa ja väliin muutama onnistumisen todiste facebookiin. Tukka hyvin, koti kiiltää ja piirakka paistuu.

Nykyelämän onnistumista ja kiihkeää onnea tavoittelevassa elämäntyylissä parisuhdekin on pelkkää kulissin rakentamista: sellofaanit kynsiin, kaksoisleuka piiloon ja katse yläviistoon – hetki hymyä – noin! Ei siinä jouda toisen ihmisen, vaikka kuinka lähellä kihnaavan, tuntemuksia ja tarpeita miettimään, kun ei ehdi omiaankaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Päsmäröinti ei ole sukupuolesta kiinni, molemmat osapuolet osaavat sen "paheen" tarvittaessa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Aivan, väsyneenä tai muutenkin itseensä tyytymättömänä toisen moittiminen ja alistaminen luontuu kuin itsestään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eeva puhukoon omista kokemuksistaan. Otan osaa. Minulla on älyttömän mukava vaimo. Heips!

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Tarkoitan, että kuka tahansa tulee pahantuuliseksi, jos paineita ja huolta on liikaa jatkuvasti. Vaikka eihän se oikeuta toista mollaamaan.

Oikeasti minäkin olen mukava vaimo :) - hyvällä päällä ollessani ainakin, luulisin, omasta kokemuksestani olettaisin ... pitääkin kysyä tuolta miehen puolelta, mitä mieltä se on :)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisiko nyt kuitenkin kysymys siitä että perinteisesti on miesten asema perheissä ollut vahva ja nyt noin keskimäärin ottaen tasa-arvoistutaan mikä voi näyttää siltä että naiset kahmisivat valtaa.
Asetelmia mutkistaa vielä sekin että samaan aikaan elämämme voimakaasti materialisoituu.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Voisi olla näinkin, kyllä muistan lapsuudestani ja nuoruudestani hyvin sen ajan, jolloin naisten oli tyydyttävä hiljaa kaikki nielemään, tekipä mies mitä tahansa.
Yksi syy nykyiseen huoleen miesten väheksymisilmiöstä voi olla sekin, että naiset ovat tulleet monissa paineissa kovemmiksi.