Ajatusvirtaa Vanhalla viisaus visaisempi

Viisas, liikaviisas, sutki

Viisaus on hyödyllinen ominaisuus. Viisas ei mene retkuun ja viisas pääsee vähemmällä.  Olisi se mukavaa olla viisas.

Onko viisaus älykkyyttä? Ei aivan. Älykkyys auttaa alkuun, mutta viisauteen tarvitaan paljon muutakin. Täytyy olla tietoa, muttei sekään riitä, sillä tietoa pitää osata hyödyntää. Kuka tahansa voi tietää, mutta viisas ymmärtää.

Viisautta ei saa valmiina syntymäpäivälahjana tai lukupakettina, se on itse löydettävä ja rakennettava. Viisauteen tarvitaan kokemusta ja oppimista, mitä karttuu vain iän myötä. Ikääntyneet osaavat nuoria enemmän käyttää viisauden strategiaa, ympäristöstä saatua älyä, kokemuksen mukana hankittua tietoa ja neuvokkuutta.

Viisas osaa erottaa olennaisen epäolennaisesta, ja hänellä on kyky käsitellä tietoa luovasti. Viisas yhdistää älynsä, tietonsa ja kokemuksena ja saa aikaan ymmärryksen, joka on enemmän kuin vain nopeasti päähän pälkähtävä oivallus, faktatieto tai sukkeluus. Viisaus ei ole viisastelua.

Viisaus voi kehittyä myös pakkomielteeksi, olen nähnyt. Tiedän joitakin ihmisiä, jotka eivät voi lopettaa asioiden pohtimista, vaan jatkavat loputtomiin. Kaikki eivät kestä tilanteita, joissa heidän viisautensa kyseenalaistetaan. Pakkomielteenä viisaus ajaa ihmisen pätemään viisaudellaan, ja ihmisestä tulee liikaviisas, hankala ihminen tyhmemmilleen: aina täytyy päästä tyhmille näiden tyhmyys osoittamaan.

Tyhmä ei kuitenkaan välttämättä ole viisasta tyhmempi, sillä viisas tyhmä on viisaampi kuin tyhmä viisas, sanoo sananlasku. Oikeaan viisauteen kuuluu olla rohkeasti tyhmä ja myöntää tyhmyytensä, ja tyhmä viisas taas ei näe omaa tyhmyyttään, koska on olevinaan niin viisas.

Vaikka se viisasta olisikin, omaa tyhmyyttään on vaikea myöntää. Tyhmyys on niin aliarvostettu ominaisuus, että sen haltija tuntee häpeää. Helpommalla pääsee, kun liittyy oikeassa olijoiden joukkoon, siellä ei joukosta tyhmäkään erotu. "Joukossa tyhmyys tiivistyy. Täysin samanmielisten joukossa tyhmyys kivettyy." (Yritysvalmentaja Tapio Aaltonen, Hyvejohtajuus.fi.)

Viisaiden joukossa puikkelehtii aina myös yksi muista erottuva tosi viisas, ovelista ovelin, sutki, toiselta nimeltään populisti opportunisti. Sutki käyttää ja jakaa juonikasta viisauttaan, johon erehtymättömästi itse uskoo, taitavin retorisin selityksin omaksi edukseen sen mukaan, mitä tilanne kulloinkin vaatii. Sutki on viisauden moniosaaja.

Minulle riittäisi vähempikin viisaus. Ihan sellainen arkinen oman elämän viisaus.

    "Viisas mies on mielensä herra. Typerys on mielensä orja." (Publilius Syrus, 50 eKr., Hyvejohtajuus.fi)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Viisas, liikaviisas, sutki."

- Tämäpä sattuma! Iltapäivällä ajattelin vertailuasteiden klassista pilaesimerkkiä "vale, emävale, tilasto". Politiikassa tai urheilussa skaala voisi olla "kannattaja, tukija, fani", toki sen mukaan onko tuen tarjoaminen rahallista vai henkistä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Kannattaja, tukija, fani - hyvin istuu pilaesimerkkiin ja tähänkin viisauspohdintaan. Oiva esimerkki viisaan pohdinnan tuloksesta, oivasta oivalluksesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä viisaskin vipuun menee, mutta oppii siitä.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Ihan niin. Tyhmä toistaa virheitään. Ja ehkä viisas ei kuitenkaan yhtä helposti mene vipuun kuin tyhmä?

Onko vipuun meneminen samaa kuin retkuun meneminen? :)
Tätä mietin kirjoittaessani ja tulin siihen tulokseen, että niillä on eri merkitys.
Sananlaskuilla ja sanoilla on hauskaa joutilaan pelata.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Sananlaskuilla ja sanoilla on hauskaa joutilaan pelata" - aivan niin, eikä välttämättä tarvitse olla edes jouten, kun inspiraatio iskee.

Kouluvuosinani tarpeetonta ilmausta edusti esimerkki "iäkäs vanhus", ja viime aikoina se on saanut seuraa sanonnasta "globaali maailma". Kun halutaan painottaa nimenomaan tietyn asian suvereenia merkitystä, alleviivataan se tyyliin "vain ja ainoastaan". Olen päättänyt panna paremmaksi, ja korostan tärkeyttä rimpsulla "vain, ainoastaan, pelkästään ja yksinomaan". Jokohan kovapäiset kuulijani nyt uskovat, myös ne iäkkäät vanhukset globaalissa maailmassa? Nimittäin: kehitys kehittyy.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Viisas ja rikkiviisas, ehkä tuo rikkiviisas on juuri se joka dominoi ja pitää kiinni omista näkemyksistään eikä muitten näkemyksistä piittaa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hei minun käsityksen mukaan Sutki ei edes usko olevansa viisas, eikä välitä, kunhan saa senssit sekaisin ja nauraa päälle.
Sutki selviää aina kuiville.
Sutkilla oma napa lähinnä, mutta niinhän meillä kaikilla.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Niin juuri. Sutki omaa pientä sisäistä huumoria peleissään. Ei ole paha ihminen, vaikka taitavasti juonitteleekin ihmisten hyväuskoisuudella ja tarpeilla. Jos kiinni jää, senkin osaa selittää omaksi edukseen. Ja nauraa päälle.

Monipuolista viisautta sutki kuitenkin tarvitsee, jotta pelinsä hallitsee.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tulipa tästä mieleeni tietämisen ja tiedostamisen ero: Tietäminen on tiedon hallussapitoa kun taas tiedostaminen on sitä, että hallussa oleva tieto vaikuttaa ajatteluun ja/tai toimintaan.

Esim jokin asia on voinut olla kyllä tiedossa vuosikausia, mutta ei ole ymmärtänyt mihin se liittyy ja mihin sitä voi käyttää.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Tiedostaminen on syvällisempi prosessi kuin tiedon ymmärtäminen? Vaiko toisin päin?

Itse käsitän niin, että tieto pitää aina ensin ymmärtää, jotta sitä voi hyödyntää, ja vasta ymmärryksen jälkeen syvällisemmän tiedostamisen kautta pääsee kiinni tiedon todelliseen merkitykseen - jolloin sitä voi entistä paremmin tietoisesti hyödyntää - jos voi.

Tiedostamisella viitataan oman mielen kätköistä löytyvien mielen rakennelmien ja tukahdutettujen tunteiden huomaamiseen.

Miten liittyy viisauteen? Viisaus lisääntyy ymmärtämisen ja tiedostamisen kautta.

Viisas ei aina tietoisesti pohdi tekemisiään, koska viisaus on syvällä muistissa ja tulee sieltä automaattisesti käyttöön ilman tietoista prosessointia. Aivot vain työskentelevät ja käyttävät niihin tallentunutta tietoa. - Esim. ammattitaitoon liitetty hiljainen tieto. - Kun sitä aletaan jakaa toisille, se pitää viisaan ensin taas itse tiedostaa eli kaivaa esiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On viisautta olla joskus hiljaa vaikka tietää olevansa oikeassa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #10

Just niin, puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa ... viisas tietää milloin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Viisastelu on joskus ainakin ärsyttävä piirre. Ehkä sukua sutkiudelle.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä kysymys, Irja. Tätä eroa olen itsekin ehtinyt pohtia, sillä ihmiset, jotka viisastelevat, ovat ärsyttäviä. Näissä US:nkin keskusteluissa esim. saa itsekin varoa, ettei sorru sellaiseen.

Esim. näsäviisas viisastelee sukkeluuksilla ja luulee osoittavansa sanavalmiudella viisautensa, mutta tekee juuri päin vastaisen vaikutuksen.

Viisastelu muodossa tai toisessa on toisen ihmisen tarkoituksellista tyhmentämistä. Sutkius on oveluutta, jossa voi olla huumoriakin mukana, se ei ehkä loukkaa toista ihmistä sanallisesti, mutta sutki saattaa kyllä petkuttaa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Oiskohan niin, että ilman viisautta älykkäät ihmiset sortuvat viisasteluun? Viisastelevat ihmiset tietävät usein paljon faktaa tai muistavat fraaseja, joita he tykittävät nokkelasti ulos suustaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Näsäviisaalla älykkäällä on nopea oivalluskyky ja sukkela suu, joten suu voi laukoa kaikenlaista aiheeseen osuvaa vailla syvällistä ymmärrystä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ikivanha eddaruno sanoo viisaudesta näin:

Sen kalliimpaa kantamusta ei
voi kannettavakseen saada
kuin vakaan viisauden.
Kotoa kaukana
on kultaa kalliimpi
tuo köyhän vara, viisaus.

Hyvin sanookin mielestäni. Sitä hieman ihmettelen että on otettu ikäänkuin erikseen esille viisauden merkitys köyhälle. Rikkaan viisaudella, varsinkin jos rikas sattuu olemaan hyvä ihminen, olisi merkitystä ehkä enemmän muillekin kuin rikkaalle itselleen.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Jaa-a :) ... Lieneekö totta, että tyhmänä voisi olla helpomaa kuin älykkäänä?
Tarpeeksi tyhmänä voisi elää huolettomasti jopa ministerinä?